De Hongaarse wijnen van het Balatonmeer

Historie

Het Balatonmeer met daaromheen heuvels bedekt met wijngaarden verschaffen de bewoners van de Balaton-streek al meer dan 2000 jaar werk. Geheimen en tradities van de wijnbouw worden al generaties lang van vader op zoon doorgegeven. De overrijpe honingzoete druiven worden ieder jaar in de herfst weer getransformeerd tot een schitterende en overheerlijke drank. De grond met haar vulkanisch materiaal geeft de wijnen een vurig karakter en bijzondere smaak.

De rijkdom aan grondstoffen aan de noordkant van het Balatonmeer is voornamelijk te danken aan de uitstroom van lava die zich afzette op door de vulkaan opgeworpen heuvels. Het wijngebied aan de vlakke zuidzijde van het meer bestaat met name uit leem, zand en basalt. Er is daardoor aan het Balatonmeer een zeer uiteenlopende beplanting te vinden en verschillende druivensoorten, waarvan de bekendste zijn: Olaszrizling, Kéknyelű, Cabernet Sauvignon en de Cserszegi Fűszeres. Door het mediterrane klimaat en de vele zonuren kunnen de druiven heerlijk groeien en rijpen in de zon.


Hongarije is een uitgestrekt land en kent ruim twintig wijnstreken. Alle hebben zo hun eigen oorsprong, grondsoort en specifieke druivensoorten. De bekendste wijngebieden bij uw vakantiehuis in de buurt zijn onderstaande. 

De wijnstreken

Balatonmellék: de wijnen uit het vurige Keteldal

Wijn producerende plaatsen langs het Balatonmeer zijn: Cserszegtomaj, Hévíz, Balatonederics, Monostorapáti, Köveskál. 

Dankzij de buitengewone goede ecologische eigenschappen van het Káli-bekken en de vulkanische bergen worden hier heerlijke wijnen gemaakt. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en een aangename geur en smaak. Ze zijn meestal zwaar en elegant.

De volgende druivensoorten komen in het gebied voor: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Zöldveltelini en de Cserszegi Fűszeres. 

Badacsony: de vurige wijnen van de slapende vulkaan 

Wijn producerende plaatsen zijn: Badacsony, Hegymagas, Kisapáti, Nemesgulács, Révfülöp en Szigliget.

De zuidelijke berghellingen strekken zich uit tot aan het Balatonmeer. De wijnen uit Badacsony zijn vurig, zwaar, smaakvol en wat zurig. In goede wijnjaren hebben deze wijnen een natuurlijk hoog suikergehalte.

De volgende druivensoorten komen in dit gebied voor: Olaszrizling, Szürkebarát en de Kéknyelű. 

Balatonfüred-Csopak: de wijnen van de rode grond

Wijn producerende plaatsen zijn: Balatonfüred, Csopak, Dörgicse, Pécsely, Tihany en Zánka.


 

Het gebied beschikt over bijzondere ecologische eigenschappen. De bekendste druivensoort is de Olaszrizling. Het schiereiland Tihany is beroemd om zijn rode wijnen. Deze wijnen zijn geurig, hebben een goed zuurgehalte en zijn zwaar. De smaak van de witte wijnen lijkt op de smaak van amandel en reseda.

De volgende druivensoorten komen in het gebied voor: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Tramini, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot. 

Het Zuid-Balaton wijngebied: de wijnen van hoop en geloof

Wijn producerende plaatsen zijn: Balatonboglár, Balatonlelle, Kéthely, Köröshegy, Szölösgyörök.

Na een filoxerabesmetting werd ten zuiden van het Balatonmeer een bloeiende wijncultuur opgericht. Er is een brede keuze aan kwaliteitswijnen die volledig aan de moderne eisen voldoet. Ze zijn lekker, elegant en rijk aan geur en smaak.

De volgende druivensoorten komen voor: Olaszrizling, Chardonnay, Királyleányka, Rajnai Rizling, Muscat Ottonel, Kékfrankos en Carbernet Sauvignon. 

Hongaarse wijn proeven en kopen

Langs het Balatonmeer en tegen de met wijngaarden bedekte heuvels zijn overal gezellige wijnkeldertjes (borpince) te vinden. U kunt er de zelfgemaakte wijnen proeven en als u wilt, meenemen voor thuis. Vooral in Szigliget en Badacsony zijn er veel te vinden in een klein gebied.  

Bekende grote wijnkelders in de regio zijn: Eszterházy pince in Szigliget en Festetics pince in Cserszegtomaj en in deze laatste pince worden ook folkloristische voorstellingen gehouden en er is een gezellig restaurant in gevestigd. In Badacsony vindt u onder andere: Imre Borpince en Rózsakő.

WeatherAholic

Go to Top
Template by JoomlaShine